Boerderij Wienes

De zorgeieren zijn afkomstig van boerderij Wienes. Boerin Marieke runt samen met ome Toon en haar man Robert de boerderij in het Limburgse Hegelsom. Samen met alle hulpboeren, allemaal ‘boeren’ met een beperking, verzorgen zij samen de scharrelkippen en verzamelen zij dagelijks alle verse eieren.

Eieren verpakt met zorg, in een goede sfeer voor mens en dier, met veel gezelligheid!

boerin marieke

Marieke was als kind altijd te vinden op de kippenboerderij van haar ome Toon. Toen zij moest kiezen voor een opleiding twijfelde ze tussen een zorgopleiding of een agrarische opleiding. Het werd een zorgopleiding. Haar scriptie schreef ze over zorgboerderijen. Een jaar later, we schrijven 1998, startte ze samen met ome Toon het zorggedeelte op de boerderij.

Marieke trouwde met Robert. Samen hebben ze 3 dochters. Met het hele gezin en met ome Toon leven ze samen op de boerderij.

DE KIP EN HET EI

Op boerderij Wienes worden ruim 30.000 kippen gehouden. Dat lijkt misschien veel, maar daarmee zijn we in kippenland een klein bedrijf. Onze kippen leven in een scharrelstal. Als extra’s ten op zichte van een gewone scharrelstal hebben wij langs de stal een boomgaard aangeplant waar de kippen naar hartenlust kunnen scharrelen. Ook laten wij de snavels van de kippen helemaal intact.

De kippen worden ’s morgens wakker en leggen dan gauw genoeg een ei in de legnest. De rest van de dag zijn de kippen vrij en kunnen ze eten, drinken, spelen en scharrelen. We strooien regelmatig graan zodat de dieren ook zelf gedeeltelijk hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen.

betekenis eierstempel

Op ieder ei staat een stempel. Op onze eieren staat 2-NL-4081001 of 2-NL-4081002. De betekenis hiervan is eigenlijk vrij eenvoudig:

  • 2  = scharrelei
  • NL  = uit Nederland
  • 40810 =  nummer van boerderij Wienes
  • 01 of 02 = stalnummer op de boerderij

 

De Hulpboeren

Dagelijks komen er vele hulpboeren naar Boerderij Wienes. Hier wordt niet gedacht in onmogelijkheden, maar in mogelijkheden. De mensen laten doen waar ze goed in zijn. Voor de één is dat meehelpen met het verzamelen van eieren, voor de ander het verzorgen van de koffie.
Samen, mogelijkheden benutten en plezier: dat is de kracht van Boerderij Wienes en haar zorgboeren!

Het Pluimhuis

Op een herkenbare wijze kippen, kippenvlees en eieren bij de consumenten krijgen, dat is waar het Pluimhuis zich voor in wil zetten. Ruud Zanders, van oorsprong kippenboer, is eigenaar van het Pluimhuis. Hij heeft zelf ook een pluimveehouderij en daarnaast helpt hij mooie authentieke pluimveebedrijven om de juiste afzetkanalen te vinden. Hij is daarmee de commerciele en logistieke schakel tussen producent en consument.

Wist u dat...

...de grootte van een ei afhankelijk is van de leeftijd van de kip? Een kip van 30 weken oud legt een ei van ca. 60 gram en een kip van 60 weken oud legt een ei van ca. 65 gram.